

Under ett första konstnärligt residens 2021 skapade Biloura och Satoyama en dansteater-dramaturgi utifrån Satoyamas musikalbum Sinking Islands samt landskapen och ljuden från Stillahavsöar som Kiribati, Solomon, Tuvalu men också andra sjunkande öar som Venedig, som riskerar att försvinna i havet. I ett andra konstnärligt residens 2022 utvecklade de sex konstnärerna dramaturgin och förändrade rummets arrangemang till en cirkulär och uppslukande situation för publiken.
Sinking Islands 3.0 syftar till att integrera landskapen i de nordliga länderna och den smältande isen, att skapa en koppling mellan olika platser, alla påverkade av liknande fenomen. Konstnärerna har utvecklat en kollektiv uppslukande ritual som söker symbiosen mellan människan och naturen, i jakt på den skönhet som finns i ett här-och-nu. Föreställningen har alltmer lämnat den moderna människan för att framkalla tidlösa krafter på liv och död vilka alltid dominerat mänsklighetens drömmar och mardrömmar.
På scen:
Luca Benedetto - trumpet
Christian Russano - gitarr
Marco Bellafiore - kontrabas
Gabriele Luttino - trummor
Angie Rottenstainer - dansare, violin
Silvia Ribero - dansare, röst
Konserten görs i samarbete med nätverket Knutpunkt och har Green Pilot Tour-bidrag (EU-medel)
Tid: 21:e mars 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Nesets svindlande sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande. Hans egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker.
Samma kvintett har tidigare släppt albumet Happy, Marius Nesets första platta med mindre sättning sedan 2017. Men detta är en musiker som famnar mycket brett med sin musik.
Han har skrivit inte mindre än tre orkesterverk för den internationellt hyllade London Sinfonietta: Snowmelt, Viaduct och senast Geyser, som fick sitt uruppförande på Royal Albert Hall som en del av BBC Proms-serien. Han har även skrivit verk för Bergens Filharmoniker, Bergen Big Band, DR Big Band, Trondheim Jazz Orchestra, KORK, Leif Ove Andsnes etc. Han fick Spellemannprisen redan 2014, och har varit nominerad för Nordiska Rådets musikpris och Edvard-prisen.
Nyligen kallade The Guardians legendariska jazzkritiker John Fordham honom "a young titan in European new music" i samband med hans utsålda konsert på Ronnie Scott?s i London, och han var den enda musikern bosatt i Europa som tog sig in på Downbeats lista "25 for the future, that will shape the future of the jazz in the years to come". Men 2022 skrev faktiskt Brian Morton just i Downbeat: "He?s not the future of European jazz, he?s the present."
Marius Nesets musikerkarriär sträcker sig över 20 år. Redan när han var drygt 20 turnerade han runt världen med JazzKamikaze. Idag gör han många samarbeten med större orkestrar som framför hans kompositioner, runtom på Europas konserthus. Under 2023 spelar han exempelvis på Elbphilharmonie i Hamburg och Kölner respektive Berliner Philharmonie.
Men i det lilla formatet har han med sitt nya band lagt sig närmare fusion, med massor av sväng, men eftersom det är Marius Neset som har skrivit musiken pendlar den från lyriska ballader till rytmiska explosioner i udda taktarter, alltsammans framfört med största virtuositet och energi.
Till den nya kvintetten har han som vanligt handplockat musikerna, utifrån att de ska vara både kreativa och spännande, men också ha en teknisk och rytmisk skicklighet som matchar hans kompositioner. Två av musikerna har spelat med Marius ända sedan 2003 när de mörres i Köpenhamn, nämligen Magnus Hjorth, som sedan dess har gett ut tre trioskivor i eget namn, samarbetat med musiker som Chris Potter och turnerat flitigt med bl a Snorre Kirks band, och Anton Eger som även varit trummis i Marius Neset Quintet sedan det bandet bildades 2011, och i JazzKamikaze sedan starten 2005.
De andra två är engelsmän, mycket aktiva i ett flertal band. Pianisten Elliot Galvin har gett ut fyra trioplattor, och hans soloplatta blev "Album of the Month" i The Guardian. Han har liksom Marius komponerat beställningsverk för London Sinfonietta. Basisten Conor Chaplin har spelat mycket med Marius gamla kvintett, är medlem i Dinosaur och har också spelat med Billy Cobham, Bobo Stenson, Jacob Collier och många andra.
På scen:
Marius Neset - saxofoner
Elliot Galvin - keyboards
Conor Chaplin - bas
Magnus Hjorth - piano
Anton Eger - trummor
Tid: 9:e mars 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
Kulturkortet 230 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Arild Andersen har varit en av de ledande europeiska basisterna sedan början av 1970-talet. Nyadlad i Norge för sitt mångåriga arbete som jazzmusiker. Med 22 album under eget namn på ECM, inklusive samarbeten med musiker som Paul Motian, Kenny Wheeler, Stan Getz, Pat Metheny, Sam Rivers och Don Cherry, har Andersen definierat det nordiska soundet i decennier.
Rob Luft är den nya generationens gitarrstjärna från London, som etablerar sig som en personlig och mångsidig och virtuos musiker/kompositör. Luft har vunnit många utmärkelser, inklusive Kenny Wheeler Prize och Montreux Guitar Competition. Han släpper musik på välkända skivbolag som ECM och Edition Records.
Daniel Sommer är en framstående dansk musiker som har etablerat sig som en betydande gestalt inom improvisation tack vare sitt djupa och känslomässiga trumspel. Hans musikaliska prestationer har varit avgörande för ett antal kritikerrosade utgivningar, allt från minimalistisk avantgarde till svängig jazz. Som kompositör skriver Daniel Sommer musik som fångar och uttrycker hans personliga stämningar och känslor.
På scen:
Rob Luft - gitarr
Arild Andersen - kontrabas
Daniel Sommer - trummor
Tid: 23:e februari 17.00 (dörrarna öppnar 16.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
Kulturkortet 230 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Saxofonisten Elin Forkelid har i media kallats "fenomen". Hennes expressivt kraftfulla, likväl vackert sköra saxofonspel tycks ej lämna någon oberörd. Sedan braksuccén med debutalbumet "Live And Alive" (2009) har lovord och utmärkelser haglat. Forkelid belönades år 2010 med SR P2:s prestigefyllda utmärkelse Jazzkatten i kategorin Årets Nykomling, för att året därefter ta hem priset i kategorin Årets Grupp. 2019 tilldelades hon även Jazzkannan, ett pris som delas ut av Riksförbundet Svensk jazz för nydanande insatser inom jazzen.
Det nya albumet utsågs nyligen av musiktidningen Lira till årets kontemplativa (2024). Lira skriver: ?Det riktiga eldprovet är ofta att få liv i det långsammare och mer lågmälda musicerandet. Saxofonisten Elin Forkelid gör just det här och lyckas storligen när hon bjuder in till en intim session med Tobias Wiklund på kornett och trumpet, David Stackenäs på gitarr och Mats Dimming på kontrabas??
Allt material är skrivet av Forkelid förutom två spår och denna gång är det lyriska i förrummet. Anslaget är mjukt och eftertänksamt på de flesta spåren och melodierna växer organiskt till sig då gruppen rör sig kollektivt runt på spelplanen. Orkesterjournalen
På scen:
Elin Forkelid - saxofoner
Tobias Wiklund - kornett, trumpet
David Stackenäs - gitarr
Mats Dimming - kontrabas
Tid: 13:e februari 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Med egna ord: Explosiv synth-jazz bryter natten som en regnbåge genom kosmos. Cyber-funk och hissmusik på steroider bildar en skyline bortom horisonten - let?s go to Funk City!
Vill du se och höra mer av Paradise league? Klicka här för att komma till deras hemsida.
På scen:
Oscar Olsén - gitarr
Joel Nyman - trumpet, EVII
Gabriel Dahl - bas, sång
Ludwig Sievert - keys
Aleksi Ylimäki - trummor
Tid: 21:e november 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis


Martin Berggren Trio släpper nu sitt efterlängtade tredje album - Distant Storm. På detta album har de med sig två framstående gästartister, den prisbelönta sopransaxofonisten Karolina Almgren samt legendaren Nils Landgren.
Trion har tidigare släppt det kritikerrosade debutalbumet ?Home? (2018) och den bejublade julskivan "Christmas Time, Vol I" (2021). De har bl a spelat pa? Ystad Jazzfestival, själva anordnat en slutsäld konsert med Nils Landgren i Mariakyrkan i Bästad samt var en av akterna pö den internationella festivalen Jazz Baltica i Tyskland 2021.
Martin Berggren är jazzpianisten som också är en driven arrangör, kompositör och pedagog som undervisar på Musikhögskolan i Malmö. Han har under ett antal år bott i Kina och genomfört en mängd tvärkonstnärliga, internationella projekt med musiker från stora delar av världen. Nu är han bosatt i Lund och verkar som pianist, pedagog samt dirigent och arrangör flitigt anlitad av bl a Jan Lundgren (som han studerade för vid Musikhögskolan i Malmö) för skivan "The Ystad Concert - A Tribute to Jan Johansson" samt flera samarbetsprojekt med bl a Musica Vitae, Göteborg Wind Orchestra samt Ratinger Kammerchor. Martin har bl a spelat med Nils Landgren, Viktoria Tolstoy, Sinne Eeg, Jan Allan, Peter Asplund och Magnus Lindgren.
David Andersson från Tranemo, utbildad på Musikhögskolan i Malmö. David har varit frilansande musiker i många år och spelat med Jan Lundgren Trio, Jan Allan, Lars Jansson, Lina Nyberg, Vivian Buczek, Bo Sundström och Jonas Holgersson Trio för att nämna några.
Andreas Baw är frilansmusiker med Malmö som bas och främsta arbetsplats. Aktiv i ett flertal grupper och sammanhang, bland annat Karolina Almgren - Färdas, Hellskotta och Autonomous. Han har som frilansande musiker bland annat spelat med Nils Landgren, Paul Rey, Jacob Karlzon, Jason Diakité, Victoria Tolstoy och Andreas Hourdakis.
Karolina Almgren är en teknisk och lyrisk musiker samt en innovativ och fantasifull kompositör/arrangör. Karolina driver med sin syster Malin det hyllade bandet Sisters of Invention, som under åren har släppt två kritikerrosade skivor, samarbetat med bland andra Norrbottensmusiken, Bohuslän Big Band, Jonas Kullhammar, Håkan Broström, Nils Landgren, Ida Sand och Rigmor Gustafsson. De vann Euroradio Jazz Competition 2016 och vann 2017 en Jazzkatt för "årets grupp" i Sveriges Radio P2. Karolina har själv varit nominerad till en Jazzkatt både som musiker (2017) och kompositör (2019).
På scen:
Martin Berggren - piano
Karolina Almgren - sopransaxofon
David Andersson - kontrabas
Andreas Baw - trummor
Tid: 9:e november 19.00 (dörrarna öppnar 18.30)
Plats: S:ta Maria kyrka
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Athina Kontous projekt Mother berättar hennes historia som musiker född av grekiska föräldrar i Frankfurt, Tyskland, och hur båda länderna anses vara hennes hem. Med den här ensemblen arrangerar hon stycken från den grekiska musikkulturen - traditionella och samtida, sånger och danser - och bygger en länk mellan sin identitet som jazzmusiker och sina grekiska rötter. De traditionella sångerna berikas med samtida ljudlandskap och musiken som kommer fram talar intuitivt till publiken ur en mycket personlig synvinkel. Kärnan i hennes arbete är sökandet efter de sammanbindande elementen i olika kulturer, eftersom hon själv är en gränsöverskridare mellan de olika musikkulturerna. Bandets debut "Tzivaeri" släpptes i augusti 2022 på nWog-Records och nominerades till det tyska kritikerpriset (Preis der deutschen Schalplattenkritik) och det tyska jazzpriset (Deutscher Jazzpreis).
Konserten görs i samarbete med nätverket Knutpunkt.
På scen:
Athina Kontou - kontrabas
Lucas Leidinger - piano
Luise Volkmann - saxofon
Dominik Mahnig - trummor
Tid: 24:e oktober 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Sunna Gunnlaugs växte upp på en liten halvö, Seltjarnarnes, inte långt från Reykjavik. Som barn började hon ta lektioner på orgel. "Idén att spela piano tilltalade mig inte som barn. Jag förknippade det med klassiska pianister som inte verkade ha något roligt. Men på orgeln kunde man spela vad som helst, Beatles, polkor, Strauss och det verkade vara mer roligt." I tonåren insåg hon dock att det faktiskt gick att spela en mängd olika musik på piano. 1993 tog hon sig till USA som student vid William Paterson College och började finslipa sin egen distinkta musikaliska röst både som improvisatör och kompositör samtidigt som hon fördjupade sig i standarderna och studerade mästarna. 2011 bildade hon sin trio med basisten Þorgrímur Jónsson och trummisen Scott McLemore.
Konserten görs i samarbete med nätverket Knutpunkt.
Better Live är ett Europe Creative-projekt som samlar elva europeiska partners från jazz- och improviserade musikscener i Europa. Tillsammans tänker de producera hållbara konserter och turnéer med låga koldioxidutsläpp.
På scen:
Sunna Gunnlaugs - piano
Þorgrímur Jónsson - kontrabas
Scott McLemore - trummor
Tid: 9:e oktober 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Lars Danielsson, född 1958, studerade klassisk cello vid konservatoriet i hemstaden Göteborg. Djupt berörd av en konsert med Nils-Henning ?rsted Pedersen fick Danielsson att vända sig mot jazzen och kontrabasen. Med den klassiska cellon som grund har Danielssons basspel otvetydigt en tydlig melodiös, svävande och lyrisk klang. Ensemblen som gav Danielsson det bästa utloppet i hans strävan efter eget musikaliskt uttryck under nästan 20 år var hans egen all-star kvartett med den amerikanske saxofonisten David Liebman, den svenske pianisten Bobo Stenson och den norske trummisen Jon Christensen.
Leszek Mozdzer är en enastående pianist, kompositör och producent och anses allmänt vara polsk jazz största uppenbarelse under det senaste decenniet. Född 1971, har han spelat piano sedan fem års ålder och tog examen 1996 från Stanislaw Moniuszko musikakademi i Gdansk. Han blev först som 18-åring intresserad av jazz. Jazz Forums läsare har utsett Mozdzer till årets bästa jazzpianist ? varje år i rad sedan 1994.
Konserten görs i samarbete med nätverket Knutpunkt och Musik i Syd.
På scen:
Lars Danielsson - bas
Leszek Mozdzer - piano
Tid: 26:e september 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
Kulturkortet 230 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Formatet är det för orgeljazz typiska orgel-gitarr-trummor, men soundet är mestadels inte så typiskt för en sådan trio. Virtuost, lekfullt och inlevelsefullt är epitet som ofta tillskrivs Andreas Hellkvist vid en hammond. Han har ägnat större delen av sitt musikerliv åt instrumentet och har utvecklat en nära nog unik stil som väcker häpnad och beundran, både hos publik, kollegor och recensenter. Det gäller dels den rent tekniska behärskningen av vad han åstadkommer med en hammond och hur han får den att låta, med dynamik, simultankapacitet och sväng. Dels spelgläjden, spontaniteten och inlevelsen som gör ett framträdande till en upplevelse även för ögon och själ. Få som sett honom på en konsert går oberörda därifrån.
På scen:
Andreas Hellkvist - hammondorgel
Samuel Hällkvist - gitarr
Daniel Olsson - trummor
Tid: 29:e augusti 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Sveriges internationella jazzpianostorhet bjuder på sina personliga tolkningar av George Gershwins odödliga melodier. Jacob Karlzon har jämförts med storheter som Keith Jarrett, Bill Evans och Jan Johansson. Hans spel kännetecknas av stor teknisk briljans kombinerad med en rytmisk och harmonisk komplexitet och samtidigt en perfekt känsla för form.
Jacob Karlzon tilldelades 2010 svenska Django d?Or och röstades fram som Årets jazzmusiker. Två år senare blev han Steinway-artist, vilket är ett internationellt erkännande. Jacob Karlzon trio har gett många konserter över hela Europa samt i Kina och USA. Jacobs lyhördhet och fantasi har gjort honom eftertraktad som medmusikant till bland andra. Cæcilie Norby, Nils Landgren, Till Brönner, Viktoria Tolstoy och många andra stjärnartister. Jacob Karlzon har givit ut 13 album under eget namn.
Konserten görs i samarbete med Dunkers kulturhus och Pianofestivalen.
På scen:
Jacob Karlzon - piano
Tid: 24:e augusti 16.00 (dörrarna öppnar 15.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
'
Kulturkortet 240 kr
Studerande 240 kr


Felix Tani Kvartett kommer att ge sig ut igen på en efterlängtad turné i Skandinavien i maj 2024. Denna dynamiska kvartett kommer att förstärkas av den framstående trumslagaren Jeff "Tain" Watts och inkludera de begåvade bröderna Tomas Franck på saxofon och Daniel Franck på bas.
Felix Tani Kvartett står för högoktanig jazz och en unik förmåga att blanda både traditionella och mer moderna ljudlandskap. Med främst egenskrivna kompositioner av Felix Tani, men också guldkorn från standardrepertoaren, skapar kvartetten en spännande och dynamisk atmosfär som fångar lyssnarens uppmärksamhet.
Felix Tani är en framstående pianist och kompositör med en passion för att utforska jazzens gränser. Med sin virtuositet och kreativitet vid pianot skapar han unika musikaliska landskap som lockar lyssnare från hela världen.
Jeff "Tain" Watts är en enastående trumslagare och kompositör som har gjort avtryck inom jazzvärlden. Med sin imponerande teknik och kreativa spelstil är han känd för att vara en dynamisk kraft bakom trummorna. Jeff "Tain" Watts har samarbetat med några av de mest framstående musikerna i branschen och har lämnat sitt unika avtryck på otaliga inspelningar och liveframträdanden.
Watts fortsätter att vara en urkraft inom musikvärlden och är känd för sin passion och engagemang för sitt konstnärliga uttryck. Med sitt unika sound och enastående kompositioner fortsätter han att erövra hjärtan och öron världen över.
Tomas Franck är en legendarisk saxofonist som har gjort sig ett namn inom jazzmusiken. Hans passion och hängivenhet till sitt instrument hörs tydligt i hans spel, där han kombinerar teknisk briljans med känslomässig uttrycksfullhet.
Tomas har en djup förståelse för jazzens språk och är känd för sin melodiska tolkning och improvisation. Hans spel sträcker sig över olika stilar och genrer inom jazzmusiken, och han har en förmåga att skapa magiska musikaliska ögonblick på scenen.
Utöver sin framgångsrika solokarriär har han också samarbetat med en rad framstående musiker och band, och har bidragit till otaliga inspelningar. Hans bidrag till jazzmusiken har gjort honom till en väl respekterad och älskad artist på jazzscenen,
Daniel Franck är en basist som har gjort sig väl etablerad på jazzscenen. Hans tekniska skicklighet och musikaliska känsla gör honom till en eftertraktad musiker i hela Europa.
Daniel har en gedigen förståelse för rytmik och harmoni, och hans spel på basen ger en stabil och solid grund för musiken. Han är känd för sin förmåga att skapa en stark musikalisk interaktion med andra musiker på scenen, vilket resulterar i dynamiska och inspirerande framträdanden.
På scen:
Felix Tani - piano
Tomas Franck - saxofon
Daniel Franck - kontrabas
Jeff "Tain" Watts - trummor
Tid: 6:e maj 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis
Jag har varit engagerad i Jazz i Helsingborg 100 kr

År 2018 startades den egna gruppen Svante Söderqvist Trio, och i tillägg till kontrabasen spelar han här cello. Med sig har han Adam Forkelid på piano och Calle Rasmusson på trummor/slagverk. Trion har spelat ihop i många olika konstellationer under många år vilket gör att gruppen är mycket samspelt.
Musiken är i huvudsak komponerad av Söderqvist, med en tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element utöver jazzen från både folkmusik och klassisk musik. Både Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet.
På scen:
Svante Söderqvist - kontrabas/cello
Adam Forkelid - piano
Calle Rasmusson - trummor, slagverk
Tid: 25:e april 19.00 (dörrarna öppnar 18.30)
Plats: St:a Maria kyrka
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis
Köp biljett här

2020 släppte de albumet Rythme de Passage. Musiken på detta femte album är som en konversation, i sin tur tyst eller upprörd, till och med passionerad, ett bevis på delaktighet och en viktig milstolpe i trions kollektiva historia.
?Solid, groovy, smart and captivating, the very strong Rythme de Passage not only marks an important anniversary in the trio?s career, but instantly becomes the album by which the Emie R Roussel Trio takes several big steps forward. Brilliant, stimulating and to listen to over and over.?
Tony Tremblay, ICI musique ? Radio-Canada, Canada
?The music on Rythme de Passage, the group?s fifth album release, displays sharply-defined vision, a distinctive twenty-first century piano trio voice.?
Dan McClenaghan, All about Jazz, United States
På scen:
Emie Rioux-Roussel - piano/keyboard
Nicolas Bédard - kontra-/elbas
Dominic Cloutier - trummor
Tid: 17:e april 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

2023 startade Ludvig en ny trio tillsammans med två av Danmarks mest namnkunniga musiker Casper Christensen (gitarr) och Lasse Mørck (kontrabas) med fokus på sväng och samspel. Trion är starkt influerad av Jimmy Giuffres trio på 50-talet med samma sättning vari Ludvigs kompositioner utmanar instrumentens roller i bandet på ett lättsamt och sofistikerat sätt. Det är jazz med en stor portion soul, blues och swing inspirerat av bl.a. Duke, Jim Hall och Lars Gullin. Deras debutalbum kommer att lanseras till hösten 2024.
På scen:
Ludvig Samuelsson - saxofon
Casper Christensen - gitarr
Lasse Mørck - kontrabas
Tid: 4:e april 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis


Nu släpper bandet ett nytt album, "David?s Angels LIVE". Albumet är en hyllning till livemusiken och till alla som har följt David's Angels genom åren. Ni är de riktiga änglarna.
Bandets tidigare album utsågs till en av årets bästa skivor av Magnus Eriksson/rootsy.nu, rekommenderades av Dave Douglas på Greenleaf Music, Maggi och Sofie fick topplaceringar av The 39th Annual Jazz Station Awards. David, tidigare medlem i The Mopeds, har turnerat med Timbuktu & Damn! och Michala har mottagit utmärkelsen "Jazzkannan".
Linnea Jonsson har beskrivits som Sveriges nya stjärnskott inom jazzen. 2022 släppte hon ett hyllat debutalbum med det egna bandet Linnea Jonsson Group och har spelat med musiker som Lina Nyberg, Magnus Lindgren, Bohuslän Big Band m fl.
Sagt om David?s Angels livekonserter:
"En otroligt stark sångerska vars texter och sätt att sjunga dem verkligen går rakt in i själen - Sofie, du är magisk. Och tack
Maggi. Tack Michala och David. Känslan är över mig igen." -Linnea Henriksson/spisa.org
"Vi har presenterat över 120 nordiska jazzgrupper under våra 14 år av festivalhistoria, David's Angels framträdande här rankas bland de fem bästa." - John Nugent, Producent/ Konstnärlig ledare, Xerox Rochester International Jazz Festival
"David's Angels var ett extremt speciellt överraskningspaket på årets Vancouver International Jazz Festival. En svensk/dansk kombination som är helt unik. Ett måste!" - Ken Pickering, Konstnärlig ledare/ Medgrundare, Vancouver International Jazz Festival
"Hennes framställning är musikdramatisk med stark närvaro och laddad gestik. Hon har punkframtoning, och jag letar efter referenser: Patti Smith, Björk, David Bowie, Lou Reed"" - Ingrid Strömdal SVD (Swedish Daily News)
På scen:
Sofie Norling - sång
Maggi Olin - rhodes och piano
David Carlsson - bas
Michala Østergaard-Nielsen - trummor och slagverk
Gäst: Linnea Jonsson - trumpet
Tid: 21:e mars 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Jazz, R&B, Roots Reggae, Samba-Soul, Afoxé, Kubansk Rumba, Gospel. Musiken som motståndskraft och en stark röst för frihet och jämlikhet. Ett verktyg som bygger gemenskap och identitet av stolthet och styrka, som rymmer både rötter, framtid, smärta och livsglädje.
Miriam Aïdas starkaste album hittills. Miriam Aïdas och hennes band har skapat en genuint antirasistisk platta som svänger intensivt. - Alexander Agrell, Sydsvenskan
Pieces mottogs av en enig kritikerkår som hyllade och delade ut höga betyg. Miriam har bakgrund i både Sverige och Marocko, och från scenen bygger hon broar till sin publik som sträcker sig förbi nationalitet, kultur, språk, färg, genus och religion. Intimt, ärligt och alltid groovy!
På scen:
Miriam Aïda - sång
Måns Mernsten- piano/gitarr
Simon Petersson - kontrabas
Finn Björnulfson - slagverk
Ola Bothzén - slagverk
Tid: 29:e februari 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Med denna kvartett turnerade de i Skandinavien i april 2009 och april 2012. I december 2012 och september 2014 bjöds Calderazzos medmusiker från både Michael Brecker och Brandford Marsalis band, trummisen Jeff "Tain" Watts, in att spela med Håkans kvartett.
Nu är det dags igen. Den här gången med Martin Sjöstedt på bas och Karl-Henrik Ousbäck på trummor. Musiken är mestadels kompositioner från bandmedlemmarna med kanske en standard eller två också.
På scen:
Håkan Broström - alt-/sopransaxofon
Joey Calderazzo - piano
Martin Sjöstedt - kontrabas
Karl Henrik Ousbäck - trummor
Konserten arrangeras i samarbete med nätverket Knutpunkt.
Tid: 8:e februari 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Som konstnärlig ledare för Tolvan Big Band har Helge samarbetat och spelat tillsammans med internaConellt erkända musiker som Michael Brecker, David Liebman, Vince Mendoza m.fl.
Helge Albin har blivet tillägnad ett flertal priser som Sydsvenska Dagbladets Europapris, Jazzkannan och Guldnålen.
Karl-Martin Almqvist Almqvist, saxofonist och kompositör, är en av de mest unika personliga rösterna som finns på den svenska jazzscenen idag. Karl-Martin finns både på skiva och i framförande med en rad av de finaste grupperna och konstellationerna världen över. Han har spelat flitigt i hela Europa och även turnerat i Mexiko, Latinamerika, Asien och USA. Sedan september 2014 arbetar Karl-Martin i Köpenhamn, Danmark, och är en del av Danish Radio Big Band.
Jacob Karlzon, pianist och kompositör. Karlzons spelstil utstrålar teknisk briljans, rytmisk och harmonisk komplexitet med en perfekt formkänsla. Hans personliga projekt har fått stort erkännande. 2010 belönades han med Svenska Django d'Or och utsågs till Årets jazzmusiker. 2012 lades han Till i Steinways artistlista, ett internationellt erkännande av excellens och blev 2015 hyllad som Årets jazzgrupp i Sveriges Radios publikundersökning.
Johnny Åman, är en av de mest anlitade basisterna i Sverige och har turnerat över stora delar av världen. Johnny ingår i en mängd konstellationer och har även spelat in skivor och turnerat med bl.a. Jerry Bergonzi, Dave Liebman, Marcus Strickland, George Garzone. 2021 tilldelades han utmärkelsen Guldnålen.
Lennart Gruvstedt, trummor/slagverk. Förutom 10 år bakom trummorna i Danska Radions Big Band och 40 år i Tolvan Big Band har Lennart ingå8 i ett flertal konstellationer och skivinspelningar som i Anders Bergcrantz album , "About Time", Palle Mikkelborgs grupp,"Entrance", Miles Davis album ,"Aura". 2001 tilldelades Lennart Gruvstedt stipendium från Stiftelsen Egil Johansens Minne.
Konserten görs i samarbete med Musik i Syd.
På scen:
Helge Albin - altsaxofon
Karl-Martin Almqvist - tenorsaxofon
Jacob Karlzon - piano
Johnny Åman - kontrabas
Lennart Gruvstedt - trummor/slagverk
Tid: 14:e januari 17.00 (dörrarna öppnar 16.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis
Köp biljett här
Snowflakes In December

?Snowflakes in December? vars titelspår är en nykomponerad låt av Hannah, består av välkända julklassiker i nya förklädnader samt ett och annat original ? helt i synk med historiens alster. Med ett sprudlande samspel och spelglädje framför gruppen både ny och traditionell juljazz på ett eget och spännande sätt.
Hannah Svensson banar sin egen väg och har med flera album i bagaget etablerat sig som en av våra mest hyllade jazzsångerskor. Hon har sedan starten av sin karriär hörts i många olika konstellationer och sammanhang både i Sverige och internationellt.
"Hannah Svensson har utvecklats till en första klassens ?röstmusikant? och är dessutom en varm och omfamnande scenpersonlighet." - Orkesterjournalen 2019
"Svensson has developed a magnetic stage presence" - Jazz journal, 2017
På scen:
Hannah Svensson - sång
Klas Lindqvist - saxofon och klarinett
Sven-Erik Lundeqvist - piano
Mattias Svensson kontrabas
Paul Svanberg - trummor
Tid: 8:e december 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis


Karin Hammar Fab4 samarbetar gärna med internationella gäster, såsom norskorna Hanna Paulsberg och Hildegunn Öiseth, italienska Rita Marcotulli, och gruppen har även spelat in specialskriven musik för en stråkkvartett och den franske munspelsvirtuosen Olivier Ker Ourio.
Musiken är lekfull och avspänt svängig, fast förankrad i melodiös jazz och spänner över hela registret från skir lyrik till jazzigt groove.
Nu har turen kommit till den unga stjärnpianisten Britta Virves från Estland, att sälla sig till Fab4´s prominenta solistskara.
Musiken är rykande färsk, i april 2023 släpptes senaste CD´n, "Opening" (Prophone/Naxos).
Välkomna till ett sprakande musikaliskt möte!
På scen:
Karin Hammar - trombon/komposition
Andreas Hourdakis - gitarr
Niklas Fernqvist - bas
Fredrik Rundqvist - trummor
Britta Virves - piano
Tid: 30:e november 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Thomas Markusson - Under 25 års tid har Thomas varit en kreativ kraft på den svenska musikscenen, både som bandledare och som bandmedlem. Thomas skriver och spelar musik med ett tydligt skandinaviskt tonspråk där öppenhet och samspel står i fokus.
Arve Henriksen - Arve har sedan tidigt 90-tal varit en tydlig musikalisk röst bland de norska moderna improvisatörerna. Med ett flertal skivreleaser på både Rune Grammofon och ECM har Arve skapat ett unikt sound och tonspråk som sträcker sig långt bortom Nordens gränser och gör honom till en eftertraktad musiker och kompositör.
Helge Andreas Norbakken - Helge har utvecklat en unik och egen spelstil där traditionella slagverksinstrument kombineras med egentillverkade ljud som blandas till en intressant och inbjudande ljudbild.
Åke Linton - Åke har varit inblandad i många fantastiska inspelningar och var under många år också ljudtekniker till Esbjörn Svensson trio. I detta projekt är Åke den fjärde medlemmen och skapar ljudlandskap som lyfter musiken och tillför ytterligare en dimension till helheten och upplevelsen.
På scen:
Thomas Markusson - kontrabas och elektronik
Arve Henriksen - trumpet, röst och elektronik
Helge Andreas Norbakken - slagverk
Åke Linton - ljuddesigner
Tid: 19:e november 17.00 (dörrarna öppnar 16.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 100 kr extra förmånligt medlemspris
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Hans senaste samarbete är ett musikaliskt kollektiv tillsammans med basisten Daniel Franck och trummisen Jakob Høyer, som de gemensamt döpt till: Golden ratio trio (Det gyllene snittet). Under hösten 2023 åker trion på en lång turné runt om i skandinavien.
Musiken består mest av stundens kompositioner, men också av både nyskrivna och välkända låtar. Musiken är poetisk, rörande, svängig, vild och flerstämmigt. Den strävar efter en kollektiv balans mellan utveckling och skapande, som bärs framåt av de tre sublima individuella musikerna.
Tidningen Lira skriver: "Carsten Dahl är en lyhörd pianist som ofta är lågmäld och inkännande och lämnar utrymme till sina medspelare, en lyriker som ibland fyller i med kraftigare färger".
På scen:
Carsten Dahl - piano
Daniel Franck - kontrabas
Jakob Høyer - trummor
Tid: 2:e november 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Miranda Fernández trio kommer nu att göra en turné i Sverige tack vare samarbetet mellan skolan Taller de Musics i Barcelona och Knutpunkt med målet att sprida Katalansk jazz och improvisationsmusik. Samarbetet innebär också att låta en svensk jazzmusiker åka till Barcelona för att tillsammans med Miranda och hennes band skapa ett musikaliskt möte och utbyte. Valet föll på den Göteborgsbördige musikern och kompositören Karolina Almgren. I senaste albumet Färdas mixar hon jazz med svensk visa och folkmusik, där sopransaxen får stå i centrum. Nu har vi äran att presentera dessa båda i ett mycket spännande turnéprojekt.
Karolina Almgren är en teknisk och lyrisk musiker samt en innovativ och fantasifull kompositör/arrangör. Karolina Almgren har tidigare komponerat för Bohuslän Big Band och hon driver med sin syster Malin det hyllade bandet Sisters of Invention, som under åren har släppt två kritikerrosade skivor, samarbetat med bland andra Norrbottensmusiken, Bohuslän Big Band, Jonas Kullhammar, Håkan Broström, Nils Landgren, Ida Sand, Rigmor Gustafsson. Hon hörs även i band som: KAALM, Fanny Gunnarson Quartet med flera.
På scen:
Miranda Fernández - piano
Cristina López - sång och live-elektronik
Lucas Balbo - slagverk
Karolina Almgren - sopransaxofon
Konserten görs i samarbete med Knutpunkt.
Tid: 18:e oktober 19.00 (dörrarna öppnar 18.30)
Plats: Röda kvarn, salong 1
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 100 kr extra förmånligt medlemspris
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Musikstilen Fusionsjazz för Hawk on Flight är en mix mellan Hip Hop, Drum and Bass och R&B rytmer blandat med Jazzharmonik som underlag för improvisation och med mer rak underdelning. Syntljuden kom att spela en stor roll eftersom man nu kunde spela långa toner eller extremt korta, syntbrass eller syntstråkar på klaviaturen.
Matz Nilsson, bas, började sin musikerkarriär som elbasist, kontrabasist och kompositör. Efter att ha spelat in skivor med Georg Wadenius och Janne Schaffer, spelade Matz i Norge med fusionsbandet Moose Loose en tid innan gruppen splittrades 1977. I bandet spelade Håkon Graf keyboard och tillsammans med Matz bestämde de att fortsätta spela ihop. De två tillsammans med Ulf Wakenius och Niels Nordin bildade då Hawk on Flight. Bandets första LP kom ut 1979, ?In Time For Hawk on Flight? på Norska Polygram. Samtidigt spelade Matz kontrabas i mer akustiska sammanhang som Änglaspel och Mount Everest.
Zoltan Csörz, tummor, är en välrenommerad musiker inom modern jazzmusik. Zoltan är en stor fusionälskare och fick stor inspiration av Hawk on Flight från TV-programmet på Lisebergs Jazzdagar och skivan ?Wind From The Sea?.
Marcus Ubeda, keyboard har medverkat som musiker med framstående jazzmusiker som Billy Cobham, Victor Bailey, Airto Moreira och Randy Brecker. Han brinner verkligen för denna musikstil och kommer att tillföra enormt mycket med sin erfarenhet.
Björn Arkö, saxar/EWI, Han kommer att vikariera/ersätta Ove Ingemarsson som tyvärr fick lämna återbud på grund av operation. Ove har varit en stor inspirationskälla för Björn och ser det som en stor ära att få ersätta honom. Björn komponerar och driver egen kvartett med flera inspelningar. Har spelat med Dirty Loops, Blue Note Jazz Orchestra & Lisa Nilsson. Är också ledande på EWI (Electric Wind Instrument).
Staffan William-Olsson, gitarr, övertog platsen som gitarrist i bandet efter Ulf Wakenius 1983. Staffan är fast medlem i norska jazzgruppen The Real Thing.
Åke Linton, ljudtekniker, har turnerat över hela världen och spelat in Cd:s med Esbjörn Svenssons trio. Från och med 1982 blev Åke Linton ljudtekniker live och i studio i gruppen. Således har han varit ljudtekniker på 5 av 7 Lp/Cd.
På scen:
Matz Nilsson - bas
Björn Arkö - sax
Staffan William-Olsson - gitarr
Marcos Ubeda - keys
Zoltan Csörcz - trummor
Åke Linton - ljud
Konserten görs i samarbete med Knutpunkt.
Tid: 4:e oktober 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, teatersalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
Kulturkortet 230 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

De presenterar en förnyelse av brasilianska grooves från 70-talet och av sambajazztraditionen med en mer modern twist. Trions sjunde album Angela (Heavenly Recordings) valdes av BBC 6 till ett av årets album för 2020.
Trion når sitt tolfte verksamhetsår och turnerar runt i Europa, Afrika och Sydamerika. Det strama ljudet av Caixa Cubo återspeglar spelglädjen och en musikalisk interaktion som alltid hänför publiken var de än uppträder.
På scen:
Henrique Gomide ? piano
Noa Stroeter ? bas
João Fideles ? trummor
Konserten görs i samarbete med Knutpunkt.
Tid: 28:e september 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 230 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 180 kr
Kulturkortet 180 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis

Stockholm Voices är en vokal jazzkvartett som framträder med band. Med ena foten i jazzens mylla och den andra i den skandinaviska midsommarnatten bjuder sångarna på stämsång och klanger draperade i elegans och charm.
Debutalbumet "Come Rain or Come Shine" släpptes 2015 och fick ett varmt mottagande av press. I mars i år släpptes det uppföljande albumet "New Horizon". En hyllning till den fantastiska musik som komponerats av Sir Paul McCartney genom hans långa karriär, från tidig Beatles fram tills idag.
?Vi letade efter ett material som tillät oss att utforska och utveckla vårt sound. Fascinationen för hans texter och musik växte mer och mer desto djupare vi dök ner i musiken. Resultatet är något som känns personligt och nytt för oss?
Det är en ny dag, ett nytt kapitel, a "New Horizon"!
Möt en dynamisk grupp som svänger som ett storband. Stockholm Voices - a Vocal Powerhouse.
På scen:
Gunilla Törnfeldt - sopran
Maria Winther - alt
Alexander Lövmark- tenor
Jakob Sollevi- bariton
Stockholm Voices band
Klas Lindquist - altsaxofon
Filip Ekestubbe - piano
Svante Söderqvist - kontrabas
Jonas Bäckman - trummor
Konserten görs i samarbete med Knutpunkt och Musik i Syd.
Tid: 8:e september 19.00 (dörrarna öppnar 18.45)
Plats: Dunkers kulturhus, konsertsalen
Pris:
Ordinarie 280 kr
Medlem i Jazz i Helsingborg 230 kr
Kulturkortet 230 kr
Studerande 100 kr
Barn under 18 år gratis